22 Ağustos 2019 Perşembe

EĞİTİM ÖĞRETİMDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (ORTAÖĞRETİM OKULLARI BAZINDA)

EĞİTİM ÖĞRETİMDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

(ORTAÖĞRETİM OKULLARI BAZINDA)

Aşağıda maddeler halinde vermiş olduğumuz düşünce ve önerilerin dikkate alınması lise düzeyindeki okullarımızda verimliliğin ve kalitenin artırılmasına katkı yapacağı inancındayız.

1- Sınavlarla ilgili:

Mevcut durum: Sınavlar, eğitim öğretim çalışmaları / dersler sürerken yapılmaktadır. Ortak sınavlar nedeniyle bazı derslerin işlenişi aksamakta ve öğrenciler sınav modunda olduklarından derslere konsantre olmamakta, verim düşmektedir. Başarısız öğrenciler için dönem sonunda telafi sınavı yapılmaktadır. Sorumluluk sınavları da dersler işlenirken yapılmakta; sınavlar nedeniyle hem öğretmen hem öğrenciler derslerden (sınav süresince) kopmaktadır.
Önerimiz: Üniversitelerde uygulandığı gibi vize – final benzeri sınav haftaları olması ve sınav haftası içinde ders işlenmemesi. Öğle öncesi ve sonrasında olmak üzere günde 2 sınav yapılması. Telafi sınavlarının, öğrenci başarısına (büyük bir çoğunluğuna) olumlu bir katkısı ve etkisi olmamaktadır; bu sebeple telafi sınavlarının uygulamadan kaldırılması. Sorumluluk sınavları eskiden olduğu gibi tatil dönemlerinde yapılmalıdır ki özellikle öğrenciler, sınavlara daha hazırlıklı olarak, geniş çalışma imkanı bularak girsinler.

2 – ÖLÇME DEĞERLENDİRME ve öğrenci başarısıyla ilgili:

Mevcut durum: Öğrencilere, dönem içerisinde, 2 yazılı sınav yapılmakta ve biri ödeve dayalı 2 performans notu verilmekte; başarı bu notların ortalamasına göre belirlenmektedir.
Önerimiz: Performans notlarının kaldırılmasıdır. (Açık öğretim sisteminde olduğu gibi) Öğrenci başarısı, yazılı sınavlardan aldıkları notların ortalamasına göre belirlenmelidir. Performans ödevlerinin bilgi ve akademik kazanım bakımından öğrencilere faydası olmadığı gözlenmekte ve ödevi hazırlarken öğrencinin, ödevi değerlendirirken de öğretmenin zamanını gereğinden fazla meşgul ettiği tecrübe edilmiştir. En azından yazılı ödeve dayalı performans ödev notu kaldırılmalıdır; öğretmen kanaati şeklindeki performans notu verilmeye devam etmelidir.

3 – Eğitim – Öğretim süresi:

Mevcut durum: Eylül ayının başlamasıyla seminer dönemi başlamakta ve öğretmenler, okullarda öğlene kadar seminer çalışması yapmaktadır; aynı şekilde Haziran ayında karnelerin dağıtımından sonra da Temmuz başlangıcına kadar seminer dönemi icra edilmektedir. Öğrenciye yönelik aktif eğitim Eylül’ün 3. Haftası ile Haziran’ın 3. Haftası arasındaki dönemde yapılmaktadır. İki dönem arasında Ocak ayının son haftası ve Şubat ayının ilk haftası sömestr tatilidir.
Önerimiz: Seminerlerin öğretmenlere pek bir faydası olmadığı tecrübe edilmiştir. Bu sebeple seminerlerin iptal edilmesi, ilk madde ile alakalı olarak, sınav haftası boyunca okullarda eğitim öğretim yapılmayacağından dolayı, eğitim öğretim sürecinin Eylül’ün ilk haftası başlatılması ve Haziran’ın son 2 haftasının da sınav haftası olmasını öneriyoruz. İlk sınavların (üniversitelerdeki vizeler gibi) her iki dönemin ortasına denk gelecek şekilde planlanmasının daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Vizelerden sonra öğrencilere ara karne verilmelidir. Sömestr tatili yine aynı şekilde Ocak’ın son haftası ve Şubat’ın ilk haftası olmalıdır. Bu şekilde bir dönem için ders işleme süresi 8 hafta, sınavlar için 2 haftalık zaman ayrılmış olacaktır.

4- Sınav analizleri:

Mevcut durum: Öğretmenler, her sınavdan sonra sınıflar - şubeler bazında ayrı ayrı sınav analizleri yapmaktadır.
Önerimiz: Yapılan sınav analizlerinin, öğrenci başarısına katkısı olmadığı görülmektedir; ayrıca analizin hazırlanması süreci, öğretmenin epeyce bir vaktini almakta ve derslere istenen şekilde hazırlanmasına engel olmaktadır. Öğretmenin enerjisini ve zamanını tüketen bir uygulama gibi durmaktadır. Sınav analizinin yapılması istenecekse en başarısız sınıf baz alınarak analiz yapılması ve onun sonuçlarına göre tedbir alınması daha isabetli olacaktır.

5 – e okul sisteminin son 2 hafta veliye ve öğrenciye kapatılması:

Mevcut durum: e okul sistemi sürekli açık olduğundan öğrenciler ve veliler, not isteme, ortalamasını yükseltme düşüncesiyle öğretmene ve okul idaresine başvurmakta zaman zaman veli – idare – öğretmen karşı karşıya kalmakta, bu durum çeşitli sıkıntılara yol açmaktadır.

Önerimiz: e okul sisteminin, özellikle performans notları kısmının son 2 hafta içinde velinin ve öğrencinin erişimine kapatılması yukarıda sıraladığımız sorunları ortadan kaldıracak; okul idaresini ve öğretmeni rahatlatacaktır. Ayrıca not istemeye gelen öğrenci ve veli ile not istemeyen, aldığına razı olan veli ve öğrenci arasında da (isteyen veli ve öğrenciye not verildiği takdirde) haksızlığa sebep olunmayacaktır.

6- 12.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN YGS-LYS NEDENİYLE DEVAMSIZLIK YAPMALARI:

Mevcut durum: 12.sınıf öğrencileri YGS VE LYS sınavları nedeniyle devamsızlık yapmaktadırlar.Öğrencilerin genelde 10 gün özürsüz 20 gün de raporlu olmak üzere toplamda 30 gün devamsızlık hakkı vardır.Fakat öğrenciler devamsızlık sürelerini aşmakta bu konuda öğretmen ve idareye baskı yapmaktadırlar.Bu mesele yıllardır çözülememektedir.
Önerimiz: Sınavlar nedeniyle oluşan devamsızlık problemi M.E.B ve ÖSYM ‘nin alacağı ortak kararla YGS sınavı Haziran sonunda ,LYS sınavı ise Eylül ayında yapılarak çözüme kavuşturulabilir.

7-SEMİNER ÇALIŞMALARININ VERİMSİZLİĞİ:

Mevcut durum: Mevcut haliyle seminerler yeterli ve verimli değildir
Önerimiz: Öğretmenlere sınıf yönetimi, ölçme ve değerlendirme ile eğitim teknolojileri kullanmaya yönelik seminer ve hizmet içi eğitim verilmesi gerekir. Konular her yıl güncellenmelidir.

Konuların belirlenmesinde çevrenin sosyal ve kültürel yapısı dikkate alınmalıdır. Konular araştırmayı teşvik edici, yaratıcılığı geliştirici, teknolojik gelişme ve yenilikleri kapsayıcı olmalıdır. Kaynaştırma eğitimine tabi öğrencilerin bulunduğu sınıflara girecek öğretmenler, yeni öğretim yılı başlamadan önce hizmet içi kurstan geçirilmelidir. İlçe/il millî eğitim müdürlükleriyle Bakanlığa gönderilen “Okulun yıl sonu raporu” sonuçlarından okullar bilgilendirilmelidir.

Öğretim yılı sonu seminer çalışmalarında her öğretmene mümkünse ayrı konu verilmelidir. Bunun mümkün olmaması durumunda çalışmanın belli öğretmenlerin üzerinde yürümesinin önlenmesi için, okul yönetimi veya yönetici ve öğretmenlerden oluşturulacak “Seminer Değerlendirme Komisyonu”nca takibi yapılmalıdır.

Her yerleşim biriminde fiziki ortam, araç-gereç, yazılı ve görsel yayınlar yönünden daha yeterli okullar belirlenip özellikle öğretim yılı sonu seminer çalışmalarında bu okullar kullanılmalıdır. Hazırlanan seminerlerin sunumu yapılmalıdır.

• Sunumların okullarda oluşturulan “Seminer Değerlendirme Komisyonu”nca değerlendirilmesi yapılmalıdır. Değerlendirme için kıstaslar belirlenmeli ve bunlar “Mesleki Çalışma yönetmeliği”nde yer almalıdır.

Başarılı bulunan çalışmalar (teşekkür, takdir, maaşla ödüllendirme, terfilerde belirleyici olma, öğretmen hizmet puanının yükseltilmesi vb.) ödüllendirilmelidir.

• İl çapında ödüllendirilen çalışmalar Bakanlıkça kitap olarak ya da internet ortamında yayınlanarak öğretmenlerin istifadesine sunulmalıdır.

8-ZÜMRELER İŞLEVSEL DEĞİLDİR. BUNA İVEDİLİKLE BİR ÇÖZÜM GETİRİLMELİDİR.

Mevcut durum: Genelde zümreler kes-kopyala-yapıştır şeklinde yapılmaktadır.
Önerimiz: Okul zümreleri, bölge zümreleri ve il zümreleri bakanlığın düzenleyeceği bir sitede yada E-Okulda açacağı bir buton üzerinden karşılıklı görülebilmelidir.Böylece sorunlar bakanlığa yada M.EM ‘ne hızlı bir şekilde aktarılabilir ,bakanlıkta zümrelere bir düzen getirmiş olur.

9-YENİ MÜFREDATIN BENİMSENMESİ VE DEĞERLER EĞİTİMİNDE BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN :

Sınıf geçme yönetmeliğinin sınıf geçme ile ilgili maddelerinin yeniden düzenlenmesi.

Milli eğitim Temel Kanununda ,amacın iyi bir vatandaş ve insan yetiştirilmesi olduğundan bahseder. Eğitim-Öğretimi niye yaparız? Öğrenciyi bilgi sahibi yapıp öğrendiklerini davranışa çevirebiliyor mu? Bunları görmek için.

Değerler eğitiminin öğrencilerimizde benimsenmesi ve bir yaptırımının olması için ,sınıf geçmede % 25-30 etkili olması gerekir.Ders olarak verilsin demiyorum.ahlak değerler karekter vb.kısaca davranış notu olarak sınıf geçmede etkili olsun.Çünkü bizim öğrencilerimiz sonuç ve fayda odaklı düşünüyorlar.

10-OKULLARIMIZDA REHBERLİK FAALİYETLERİ İŞLEVSEL DEĞİLDİR.

Faydalı yönlerinin yanında genelde rehberliğe dersten kaçmak ,devamsız yazılmamak ,vb. nedenlerle gidilmektedir.Ayrıca bireyselleştirilmiş eğitim programı uygulanan kaynaştırma öğrencileri için öğretmenlerin donanımı yetersizdir.Rehber öğretmenlein odalarında öğrenciyle görüşmelerinin yanında sahaya yani sınıflara girmeleri gerekmektedir.Bunun için maaş karşılığı 15 saat derse girmeleri 15 saat de ek ders karşılığı derslere girebilmelerinin yasal yolu açılmalıdır.

NOT: Sayın idarecilerim ,yeni müfredat ,eğitim –öğretim ,mevzuat ve Tarih branşı ile ilgili her türlü çalışmada görev verilirse gönüllü olarak çalışacağımın bilinmesini isterim. Katıldığım eğimler ektedir.

SELAMİ AKBAL

İL TARİH ÖĞRETMENİ ZÜMRE BAŞKANI

ELAZIĞ EYYÜP OĞUZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ/FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSESİ /PROJE OKULU

CEP TLF: 0 505 913 23 88

E-MAİL: akbal2323@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öğretmen İmecesi /Eğitim 4.0 Projesi kapsamında hazırlanan bu içerikler, imece usulü ile sizden gelen dönütler ışığında sürekli geliştirlmekte olup, eleştiri, görüş, düşünce ve yorumlarız bizim için hayati öneme sahiptir. İlgi ve desteğiniz için teşekkür ederiz.